پارسه
نوگام
مدرسان شریف
عالم زاده

عملکرد ملی و بین‌المللی دانشگاه‌های کشور در شاخص ثبت اختراع

مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC)
رتبه‌ بندی دانشگاه‌ های کشور در زمینه ثبت اختراع اعلام شد.
 
به گزارش مسترتست، بنا بر اعلام روابط عمومی وزارت علوم به نقل از مؤسسه استنادی و پایش علم و فناوری جهان اسلام (ISC)، رئیس مؤسسه ISC گفت: با توجه به زنجیره ارزش علم و فناوری، بایستی دانشگاه‌ها، مؤسسات پژوهشی و فناوری و شرکت‌های دانش‌بنیان کشور با برنامه‌ریزی و اختصاص بودجه مناسب، اقدام به ثبت دستاورد‌های علمی و فناوری در پایگاه‌های ملی و بین‌المللی ثبت اختراعات کنند.

میترسی از اخبار کنکور ارشد جدا بمونی؟ ما همه اخبار رو بهت میگیم! کافیه عضو کانال تلگرام کارشناسی ارشد بشی … و یا وارد پیج اینستاگرام مسترتست بشی …

سید احمد فاضل‌زاده در آیین تجلیل از پژوهشگران و فناوران برگزیده استان فارس گفت: در دنیای کنونی به خوبی مشخص شده که زنجیره ارزش علم و فناوری فرآیند پیچیده‌ای است که فعالیت اجزای متعددی را می‌طلبد. دانش و علم که اغلب در قالب مقالات ارائه می‌شوند باید به فناوری تبدیل شوند، چرا که تولید علم به تنهایی نمی‌تواند به پیشرفت کشور منجر شود. پس از تبدیل آن به فناوری باعث توانمندی و پیشرفت صنعتی و اقتصادی کشور خواهد شد. با توجه به تأکید سیاستگذاران علم و فناوری بر رشد درونزا، ایجاب می‌کند مؤلفه تولید فناوری مورد توجه جدی قرار گیرد که میزان اختراعات ثبت شده یکی از شاخص‌های این مؤلفه است.

رئیس مؤسسه ISC در ادامه تشریح کرد: با توجه به زنجیره ارزش علم و فناوری، بایستی دانشگاه‌ها، مؤسسات پژوهشی و فناوری و شرکت‌های دانش‌بنیان کشور با برنامه‌ریزی و اختصاص بودجه مناسب، اقدام به ثبت دستاورد‌های علمی و فناوری در پایگاه‌های ملی و بین‌المللی ثبت اختراعات نمایند. بدیهی است در این راستا بایستی متولیان امر با تخصیص بودجه‌های مناسب و تأمین و تجهیز آزمایشگاه‌های تحقیقاتی زمینه توسعه تبدیل علم به فناوری و محصولات دانش‌بنیان را فراهم نمایند.

پروانه‌های ثبت اختراع بین‌المللی در بازه زمانی ۱۳۹۹- ۱۳۹۷ (۲۰۲۰-۲۰۱۸)

فاضل‌زاده افزود: بر اساس داده ­‌های آخرین رتبه دانشگاه­‌ها در ISC، دانشگاه‌های حاضر در رتبه­‌بندی ۱۴۷پروانه ثبت اختراع بین‌المللی رادر بازه زمانی ۱۳۹۹-۱۳۹۷، به ثبت رسانده‌اند. بر اساس تفکیک دانشگاه‌ها بر اساس نوع آن‌ها، همانطور که در نمودار زیر نشان داده شده است، دانشگاه ­‌های جامع کشور، با ۹۵ پروانه ثبت اختراع بین‌المللی، بیشترین تعداد ثبت اختراع را در بین سایر دانشگاه ­‌ها داشته ­اند. دانشگاه فنی و حرفه‌ای در بین دانشگاه‌های زیر، نظام یک پروانه ثبت اختراع را در سال ۹۷ به ثبت رسانده است.

دانشگاه ­‌های جامع

رئیس مؤسسه ISC گفت: از میان ۷۵ دانشگاه جامع ۲۴ دانشگاه توانسته‌اند ثبت اختراع بین‌المللی داشته باشند و ۹۵ پروانه ثبت اختراع بین‌المللی، را به ثبت برسانند. به لحاظ تعداد پروانه ­‌های ثبت اختراع دانشگاه تهران به ترتیب با ۳۳ پروانه ثبت اختراع با اختلاف چشمگیر با نسبت به سایر دانشگاه‌ها، رتبه اول را به خود اختصاص داده‌اند.

جدول ۱. پروانه‌های ثبت اختراع بین‌المللی دانشگاه ­‌های جامع در بازه زمانی ۱۳۹۹- ۱۳۹۷ (۲۰۲۰-۲۰۱۸)

پروانه‌های ثبت اختراع بین‌المللی دانشگاه ­‌های جامع

دانشگاه‌­‌های صنعتی
فاضل‌زاده خاطر نشان کرد: از میان ۲۸ دانشگاه صنعتی حاضر در رتبه‌بندی ۹ دانشگاه صنعتی موفق به ثبت ۵۱ پروانه اختراع بین‌المللی شده ­اند. در بین این دانشگاه‌ها، دانشگاه صنعتی‌امیرکبیر و دانشگاه صنعتی شریف به ترتیب با ۲۴ و ۱۲ پروانه ثبت اختراع با اختلاف نسبت به سایر دانشگاه‌ها رتبه‌های اول و دوم را دارند. جدول زیر تعداد ثبت اختراعات دانشگاه‌های صنعتی را نشان می‌­ دهد.

جدول ۲. پروانه‌های ثبت اختراع بین‌المللی دانشگاه ­‌های صنعتی در بازه زمانی ۱۳۹۹- ۱۳۹۷ (۲۰۲۰-۲۰۱۸)

پروانه‌های ثبت اختراع بین‌المللی دانشگاه ­‌های صنعتی

اختراعات ملی ثبت شده مؤسسات آموزشی، پژوهشی و فناوری کشور
رئیس مؤسسه ISC گفت: تعداد اختراعات ملی ثبت شده توسط دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزشی کشور در سال‌های ۱۳۹۷ لغایت ۱۳۹۹ در نموادار زیر نشان ‎‌داده شده است. همانطور که مشاهده می‌­ شود، دانشگاه‌های جامع بیشترین تعداد پروانه ­‌های ثبت اختراع ملی را در این بازه زمانی داشته ­اند.

تعداد ثبت اختراعات ملی دانشگاه‌های جامع
وی افزود: در میان ۷۵ دانشگاه جامع حاضر در نظام رتبه ­بندی رتبه‌بندی ISC ۵۶ دانشگاه موفق به ثبت اختراع ملی شده‌اند. دانشگاه ­‌های فردوسی و سمنان به ترتیب با ۱۰۴و ۷۵ اختراع ملی، به لحاظ شمار پروانه‌های ثبت اختراع رتبه ­‌های اول و دوم را داشته‌اند.

جدول زیر ثبت اختراعات ملی کشور را به تفکیک دانشگاه ­‌های جامع کشور نشان می‌دهد.

جدول ۳. تعداد ثبت اختراعات ملی دانشگاه‌های جامع

پروانه‌های ثبت اختراع بین‌المللی دانشگاه ­‌های صنعتی

تعداد ثبت اختراعات ملی دانشگاه‌های صنعتی
فاضل‌زاده ادامه داد: از میان ۲۸ دانشگاه صنعتی حاضر در رتبه‌بندی ISC، ۲۵ دانشگاه دارای ثبت اختراع ملی می‌باشند که در این میان داشگاه ­‌های صنعتی اصفهان، ‌امیرکبیر و علم و صنعت ایران به ترتیب با ۶۷، ۵۳ و ۲۸ پروانه ثبت اختراع ملی رتبه‌های اول تا سوم را از آن خود کرده ­اند.

جدول ۴. تعداد ثبت اختراعات ملی دانشگاه‌های صنعتی

تعداد ثبت اختراعات ملی دانشگاه‌های صنعتی

ثبت اختراعات ملی دانشگاه‌های علوم کشاورزی

وی گفت: ۴ دانشگاه کشاورزی در رتبه‌بندی ISC حضور داشته‌اند که هر ۴ دانشگاه موفق به ثبت اختراع ملی شده‌اند، با این حال از میان این ۴ دانشگاه، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان با ۱۷ ثبت اختراع رتبه اول را از آن خود کرده است. تعداد ثبت اختراعات دانشگاه‌های کشاورزی کشور در جدول زیر نمایش داده شده است.

جدول ۵. تعداد ثبت اختراعات ملی دانشگاه‌های علوم کشاورزی

تعداد ثبت اختراعات ملی دانشگاه‌های علوم کشاورزی

ثبت اختراعات ملی دانشگاه‌های گروه هنر
رئیس مؤسسه ISC گفت: ۴ دانشگاه هنر در رتبه‌بندی ISC حضور داشته‌اند که هر ۴ دانشگاه در مجموع بازه زمانی رتبه‌بندی موفق به ثبت اختراع ملی شده‌اند، با این حال از میان این ۴ دانشگاه، دانشگاه هنر تهران با ۳ ثبت اختراع، رتبه اول را از آن خود کرده است. تعداد ثبت اختراعات دانشگاه‌های هنر کشور در جدول زیر نمایش داده شده است.

جدول ۶. تعداد ثبت اختراعات ملی دانشگاه‌های گروه هنر

تعداد ثبت اختراعات ملی دانشگاه‌های گروه هنر

ثبت اختراعات ملی دانشگاه‌های زیرنظام

فاضل‌زاده در پایان گفت: ۴ دانشگاه از نوع دانشگاه‌های زیرنظام در رتبه‌بندی ISC حضور داشته‌اند که هر ۴ دانشگاه در مجموع بازه زمانی رتبه‌بندی موفق به ثبت اختراع ملی شده‌اند، با این حال از میان این ۴ دانشگاه، دانشگاه پیام نور با ۸ ثبت اختراع، رتبه اول را از آن خود کرده است. تعداد ثبت اختراعات دانشگاه‌های زیرنظام کشور در جدول زیر نمایش داده شده است.

جدول ۷. تعداد ثبت اختراعات ملی دانشگاه‌های زیرنظام

تعداد ثبت اختراعات ملی دانشگاه‌های زیرنظام

ثبت اختراعات ملی دانشگاه‌های غیرانتفاعی

از میان ۱۷ دانشگاه غیرانتفاعی حاضر در رتبه‌بندی ۶ دانشگاه غیرانتفاعی پروانه ثبت اختراع ملی داشته ­اند، که در جدول ۸ نشان داده شده است.

جدول ۸. تعداد ثبت اختراعات ملی دانشگاه‌های غیرانتفاعی

تعداد ثبت اختراعات ملی دانشگاه‌های غیرانتفاعی

 

ثبت‌نام کنید
مطلعم کن

۰ نظرات
Inline Feedbacks
مشاهده همه نظرات