پارسه
نوگام
مدرسان شریف
نوگولرن
عالم زاده

عوامل موثر در تصمیم‌گیری برای ادامه تحصیل در مقطع ارشد

ارشد بخوانیم یا نخوانیم؟

بعد از اتمام تحصیلات کارشناسی، بسیاری از دانشجویان با این سوال روبرو می‌شوند که آیا ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد برای آن‌ها مفید است یا خیر. 

میترسی از اخبار کنکور ارشد جدا بمونی؟ ما همه اخبار رو بهت میگیم! کافیه عضو کانال تلگرام کارشناسی ارشد بشی … و یا وارد پیج اینستاگرام مسترتست بشی …

به گزارش مسترتست، این تصمیم مهم باید با توجه به شرایط و اهداف شما گرفته شود. بنابراین، در این مطلب می‌خواهیم همه معیارهایی که کمک می‌کند پاسخ درستی به این سوال بدهید را فهرست کنیم و هر یک از آن‌ها را به تفصیل توضیح دهیم.

ارشد بخوانیم یا نخوانیم؟

مسئله ادامه تحصیل یا ترک تحصیل همواره همراه درس خواندن بوده است. هر دانش‌آموز و دانشجو همیشه با این سوال روبرو است که آیا بهتر است به تحصیل خود ادامه دهد یا آن را رها کند و به سراغ کارهای دیگر برود؟

کارهای دیگر ممکن است از هر فرد به فردی دیگر متفاوت باشد. ممکن است برای بسیاری از دختران این مسئله در تضاد با ازدواج باشد و یا بسیاری از پسران با این سوال روبرو باشند که درس بخوانم یا خدمت بروم و با گرفتن کارت پایان خدمت، زندگی واقعی خود را شروع کنم؟!

این سوال‌ها در مقاطعی بیشتر و بیشتر خودنمایی می‌کنند. در گذشته این سوال بعد از گرفتن دیپلم بیشتر مطرح بود و هر جوانی بعد از گرفتن دیپلم میبایست تصمیم می‌گرفت که چه نوع زندگی را انتخاب می‌کند؟ آیا می‌خواهد وارد دانشگاه شود و به صورت آکادمیک برای بازار کار آماده شود و یا از روش‌های دیگر خود را برای زندگی آماده کند.

اما این روزها کمتر کسی بعد از دیپلم به این فکر می‌افتد و بیشتر افراد ترجیح می‌دهند فرآیند تحصیل خود را دست‌کم تا کاردانی یا کارشناسی ادامه بدهند. از این رو این سوال ظاهر دیگری به خود گرفته است و به این شکل خودنمایی می‌کند که آیا ارشد بخوانم یا خیر؟

ارشد بخوانیم یا نخوانیم؟

دلایل منطقی تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد

بدون شک همه ما با نزدیک شدن به پایان دوره کارشناسی با این سوال روبه رو می‌شویم که آیا به تحصیل خود ادامه دهم یا وارد بازار کار شوم؟ البته این سوال در جامعه امروز ما جز چالش‌ برانگیزترین سوالات است. نسل امروز نسلی است که برای رسیدن به هر آنچه که می‌خواهد باید بیشترین زحمت را بکشد بدون آنکه به چیزی اطمینان خاطر داشته باشد.

روزگاری شاید با مدرک کارشناسی راحت‌تر می‌توانستند کاری مرتبط با رشته تحصیلی فرد پیدا کنند، اما بی‌شک در روزگار ما اگر کسی بخواهد در رشته خود شغلی پیدا کند باید ادامه تحصیل دهد و نه تنها کارشناسی که شاید تا مدارج خیلی بالاتر فکر کند.

اما همین کار نیز نیازمند بررسی چندین و چند مسئله مختلف است. گذر عمر و جوانی، هزینه تحصیل، آینده‌ای که با این انتخاب برای فرد رقم خواهد خورد، همه در گرو این خواهد بود که آیا ارشد بخواند یا دنبال شغلی هرچند بی‌ارتباط با مدرک تحصیل خود باشد.

اگر به سراغ شغل بروید حداقل منبع درآمدی خواهید داشت تا بر اساس آن بتوانید برای آینده خود تصمیم بگیرید اما اگر ارشد بخوانید عملا استقلال مالی چندانی ندارید. البته هستند افراد بسیاری که از گزینه سوم استفاده می‌کنند و در حین تحصیل شغلی هم برای خود دست و پا می‌کنند.

هر کدام از این موارد جزء انتخاب‌های شما باشند امیدواریم بهترین نتیجه ممکن را برایتان به ارمغان آورد و در روزگاری که پیش‌بینی نتیجه انتخاب‌ها سخت و سخت‌تر می‌شود، تلاشتان به ثمر بنشیند و در هر مسیری که قدم گذاشتید در نهایت رضایت خاطر از انتخابی که کرده‌اید ثمره و توشه راه زندگیتان باشد.

مهم‌ترین دلایل ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد

همانطور که گفتیم، در این مطلب سعی کرده‌ایم تمام معیارهایی که به شما کمک می‌کند تا پاسخ درستی به این سوال بدهید را با جزئیات کامل توضیح دهیم.

علاقه

علاقه خود به تنهایی عامل مهمی در هر انتخاب انسان است. ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد هم می‌تواند هیچ دلیل دیگری جز علاقه نداشته باشد و کاملا منطقی به نظر برسد.

برخی افراد درس خواندن را دوست دارند و می‌خواهند تا بالاترین مدارج علمی جلو بروند. این افراد بی‌توجه به این که درس خواندن چه تاثیری بر زندگی و سرنوشت آن‌ها خواهد داشت، تنها به این دلیل که با درس خواندن حس بهتری دارند، ادامه تحصیل می‌دهند.

این گونه افراد در بسیاری اوقات دانشجویان موفقی هم هستند و همین علاقه به تحصیل باعث می‌شود که آینده روشنی هم در انتظار آن‌ها باشد.

ارتقا شغلی

گاهی افراد با هدف ارتقا شغلی وارد مقطع کارشناسی ارشد می‌شوند. بسیاری از ادارات دولتی و برخی از شرکت‌های خصوصی مزایای بیشتری را در اختیار افراد با تحصیلات بالاتر قرار می‌دهند و همین امر بسیاری از کارمندان را تشویق می‌کند تا برای کسب این مزایا، ادامه تحصیل دهند و در مدرک لیسانس متوقف نشوند.

گاهی همین ادامه تحصیل به رشد شغلی افراد هم کمک می‌کند و باعث می‌شود افراد مسئولیت شغلی خود را هم با انگیزه و دقت بالاتری انجام دهند.

استقلال

گاهی برخی داوطلبان هم به دنبال شروع زندگی مستقل خود هستند و پذیرش در دوره کارشناسی ارشد را مقدمه خوبی برای این کار می‌دانند. گرچه تحصیل در دوره کارشناسی هم تا حدی استقلال به دنبال دارد اما در مقطع لیسانس معمولا پیدا کردن شغل کار آسانی نیست و از این‌رو نمی‌توان چندان روی آن حساب کرد. اما در مقطع فوق لیسانس فرد دارای مدرک دانشگاهی است و می‌تواند درآمدی داشته باشد و به قول معروف خرج خودش را دربیاورد.

این‌گونه داوطلبان پس از قبولی یا همان ابتدا خود را برای کنکور دکتری آماده می‌کنند تا تحصیلات خود را تداوم بخشند و زندگی پایدارتری داشته باشند و یا به دنبال روش‌هایی برای کش دادن دوره کارشناسی ارشد و استفاده بیشتر از این دوره هستند.

در مجموع این دلیل شاید دلیل کاملی برای ادامه تحصیل نباشد اما هستند کسانی که این هدف را برای شرکت در کنکور کارشناسی ارشد انتخاب می‌کنند.

چشم و هم‌چشمی

برخی داوطلبان هم درس می‌خوانند تا خود را به دیگران و گاه به خودشان ثابت کنند. این افراد می‌خواهند با عبور از کنکور کارشناسی ارشد به شخص یا اشخاصی که توانایی‌های آنها را دست کم گرفته‌اند ثابت کنند که باید بیشتر روی آنها حساب کنند.

این هدف معمولا هدف دلنشینی نیست و بزرگترین مشکلش این است که فرد بعد از رسیدن به آن نمی‌داند قرار است با آن چه کار کند. بدی دیگر این نوع هدف‌گیری هم این است که رسیدن به هدف معمولا رضایت چندانی برای فرد ایجاد نمی‌کند و تا حدی هم افسردگی از بیهودگی تلاش‌ها به او دست می‌دهد.

چالش‌های ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد

هر چیزی دارای دو جنبه مختلف است. ارشد خواندن با تمام حسن‌هایش گاهی میتواند معایبی نیز داشته باشد از جمله:

گاهی شما درس میخوانید تا به هدف و انگیزه خود برسید یعنی درس خواندن وسیله رسیدن به مقصود دلخواهتان است، حال اگر به نتیجه موردنظر نرسید این درس خواندن جز احساس سرخوردگی حاصلی برایتان نخواهد داشت. تمام سختی های دوران تحصیل را تحمل کرده اید اما آنچه می اندیشید نشده است. این احساس سرخوردگی می تواند به مرور زمان به کاهش اعتماد به نفس و انگیزه منجر شود و حتی ممکن است شما را از ادامه تحصیل یا پیگیری اهداف دیگر بازدارد.

مورد دیگر وقتی خود را نشان میدهد که رشته و گرایشی را برای تحصیل انتخاب کرده اید که هیچ علاقه ای به آن ندارید و به هزار دلیل آن رشته را انتخاب کرده اید اما نه توان ادامه دارید و نه انگیزه، اینجاست که روحتان درگیر چالشی است که نتیجه آن نارضایتی فردی و اجتماعی از شرایط است و احساس پوچی که گاه حتی ممکن است زندگی را برایتان بی معنا کند. این وضعیت میتواند به مشکلات روانی مانند افسردگی و اضطراب منجر شود و بر روابط اجتماعی و خانوادگی شما نیز تأثیر منفی بگذارد.

همچنین، هزینه های مالی و زمانی تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد نیز میتواند یکی از معایب باشد. بسیاری از دانشجویان مجبور به کار همزمان با تحصیل هستند که این موضوع میتواند فشار زیادی را بر آنها وارد کند و کیفیت زندگی و تحصیلشان را تحت تأثیر قرار دهد.

در نهایت، تصمیم گیری در مورد اینکه آیا ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد برای شما مفید است یا خیر، یک تصمیم شخصی است. با توجه به عوامل مختلف، تصمیمی بگیرید که بهترین گزینه برای شما باشد. مشورت با افراد با تجربه و متخصصان میتواند در این مسیر به شما کمک کند تا تصمیم بهتری بگیرید.

ثبت‌نام کنید
مطلعم کن

۰ نظرات
Inline Feedbacks
مشاهده همه نظرات